AG Antwerp 10 Miles

AG Antwerp 10 Miles
4 minuten lezen

Elk groot evenement in het Antwerpse heeft onze aandacht.

 

28 april is er opnieuw de AG Antwerp 10 Miles & Marathon.

De marathon is een loopwedstrijd die sinds 1980 georganiseerd wordt. 

In 1986 kwam daar dan ook een kortere afstand bij, de AG Antwerp 10 Miles.

Het evenement is met de jaren steeds populairder geworden en kan tegenwoordig rekenen op een kleine 40 000 deelnemers.

De sportieve Antwerpenaar krijgt de keuze tussen verschillende parcours.

 

Zo is er de Alpro kidsrun met een afstand van 1,4 km.

De shortrun voor degene die voor een afstand van 5 km kiezen.

En natuurlijk de AG Antwerp 10 Miles met een afstand van 16,1 km.

Als moeilijkste uitdaging is er de AG Antwerp Marathon met 42.195 meter.

Afbeelding met persoon, weg, buiten, boom  Automatisch gegenereerde beschrijving

Copyright Golazo Sports

Waarom precies 42.195 meter?

Tijdens de eerste moderne olympische spelen werd er een marathon gelopen van ongeveer 40 kilometer. Aan het begin van de vorige eeuw was er nog geen internationale afstand vastgelegd. In 1907 was er  besloten om een parcours van 40 kilometer als afsluitend evenement te maken voor de aankomende spelen. De start was het olympisch stadion in Londen tot aan het Windsor Palace. De Britse koningin ontdekte echter dat met die lengte de finish niet voor de koninklijke tribune zou plaatsvinden. Ze eiste dat de marathon verlengd zou worden zodat de finish precies voor haar zitplaats zou zijn. Sindsdien is de internationale afstand van de marathon 42 kilometer en 195 meter. 

Het parcours van de AG Antwerp Marathon

De start vindt traditioneel plaats op de linkeroever en gaat dan via de waaslandtunnel beter bekend als de “konijnenpijp” naar rechteroever. Het traject volgt dan de vernieuwde kade en komt voorbij het nieuw justitiepaleis aan de Bolivarplaats richting Kiel en verder door naar Wilrijk langs de begraafplaats het ‘Schoonselhof’. Daarna gaat het parcours terug in noordelijke richting en loopt het via park ‘Middelheim’ door tot aan de luchthaven van Deurne. Dan verder via het groendomein ‘Rivierenhof’ langs het sportpaleis naar ‘Park Spoor Noord’. Om dan via het ‘MAS’ te eindigen op de Grote Markt.

 

Afbeelding met kaart, tekst  Automatisch gegenereerde beschrijving

Copyright Golazo Sports

 

Het parcours van de AG Antwerp 10 Miles

De start wordt gegeven aan de Thonetlaan op de linkeroever. Vandaar gaat de route over de Blancefloerlaan en de Ring. Dan duiken de sporters de Kennedytunnel in naar de Rechteroever, via het Zuid en de kaaien doorheen het historisch centrum van de stad om dan vervolgens via de waaslandtunnel terug naar linkeroever te gaan richting de finish in de Charles De Costerlaan.

 

Afbeelding met tekst, kaart  Automatisch gegenereerde beschrijving

Copyright Golazo Sports

Een pluim voor alle deelnemers en organisatie.

 

We bedanken iedereen die een bijdrage levert aan dit positieve evenement. Antwerpen schittert vanwege de deelnemende sportievelingen maar ook door de professionele organisatie. We denken hierbij aan de medewerkers van het rood kruis, brandweer en de politiediensten die zich inzetten voor ieders veiligheid. Ook vergeten we de stadsdiensten en vrijwilligers niet voor hun inzet om het gehele parcours kort na het evenement terug in orde te brengen.