De gelukszaaiers

De gelukszaaiers
4 minuten lezen

De Gelukszaaiers lanceerden op woensdag 6 maart een unieke applicatie waarmee ze de smartphonegebruiker aanzetten om een keer niet op het scherm te turen maar te gaan doen waar ze echt gelukkig van worden. “Het draait om ervaringen die je gelukkig maken te delen,” vertelt Thijs Van den Brande, één van de initiatiefnemers van de gelukszaaiers. “De Gelukszaaiers is de ideale app om vanuit die positieve ervaringen ook anderen in de buurt te ontmoeten want je kan ook beslissen om mee te gaan doen aan een activiteit die iemand anders gelukkig maakt door op de kaart te zien wat er in de buurt te doen is.”

De Gelukszaaiers speelt voor de ontwikkeling van haar app in op twee belangrijke resultaten uit het geluksonderzoek waaruit blijkt dat Geluk ook een stuk een werkwoord is en dat de sociale contacten van mensen in grote mate ook impact hebben op het persoonlijk welbevinden. “We vertrekken niet enkel vanuit wetenschappelijk onderzoek maar gaan ook zelf onderzoeken wat de impact is van de app op het persoonlijk welbevinden van de gebruikers. Want geluk is geen gedoe voor geitenwollensokken-wereldverbeteraars. Het is niet omdat geluk in grote mate subjectief en persoonlijk is dat het niet meetbaar is.

Wat tijdens de ontwerp en bouwfase van de App alvast opviel, vertelt Samuel Overloop, is hoe geluk ook heel wat mensen kan inspireren en enthousiasmeren. Een tiental mensen hebben zich al kandidaat gesteld om ook ‘stories of happiness’ te gaan verzamelen, korte verhalen waarin we gebruikers van de app aan het woord laten om te vertellen over wat hen nu juist gelukkig maakt.

Maar ook in de ontwikkeling werkte het geluk een handje mee. De mensen van iCapps hielpen ons met het design van de app, vanuit Cloudway werd iemand enkele dagen vrijgesteld om ons te ondersteunen en in ons partnerschap met AppFoundry viel het direct ook op dat zij minstens even enthousiast waren voor de app en dat het voor hen meer was dan een project voor een klant. Apps from Antwerp heeft ons een sterke financiële boost gegeven om de app op te leveren, maar zonder de bijkomende steun zou het zeer moeilijk zijn geweest om tot zo’n prachtige app te komen op slechts 3 maanden tijd.

De Gelukszaaiers was één van de drie finalisten van de recentste editie van Apps from Antwerps, de ontwikkelwedstrijd van de stad Antwerpen. Ze kregen van de stad een financiële ondersteuning bij de verdere uitwerking van hun app. Met Apps from Antwerp ondersteunt de stad ontwikkelaars om digitale oplossingen te bouwen met een meerwaarde voor het dagelijks leven van de Antwerpenaar.

In de eerste plaats wil de gelukszaaiers nu een grote groep gebruikers verzamelen op een relatief korte afstand van elkaar. Op die manier kunnen we garanderen dat er ook veel ervaringen gedeeld worden. Daarom starten we met de lancering in Antwerpen van waaruit het geluk en de app verder kunnen groeien. Alle geïnteresseerden kunnen zich opgeven als beta-tester op de website www.gelukszaaiers.be. De komende dagen en weken rollen er dan verschillende uitnodigingen uit.

De gebruikte methode is de Steen Happiness Inventory, dewelke ook werd gebruikt in het Grote Geluksonderzoek, uitgevoerd aan de KU Leuven in 2014 door oa. Leo Bormans & Prof. Patrick Luyten. Deze methode is zeer goed in staat om verschillen op het vlak van geluk te meten.