Bezoek de Kipdorpsite en de Spaanse omwalling

 Bezoek de Kipdorpsite en de Spaanse omwalling
4 minuten lezen

Archeologen zijn bezig met opgravingen aan de archeologische Kipdorpsite en hebben een zwaard van 83 centimer lang gevonden. De waarde ervan is nog onbekend.

Momenteel vinden de laatste opgravingen aan de 16de-eeuwse Kipdorpsite plaats. Met het oog op de werken aan de Noorderlijn zijn er delen van de Kipdorpbrug, de stadsmuur en het voormalig bastion zichtbaar geworden. Eerder deze week werd er een volledig zwaard in de grachtlaag teruggevonden, wat ook als dé topvondst wordt beschouwd.    

Kipdorpsite en de Spaanse omwalling

Tussen 1542 en 1553 werd de Spaanse omwalling gebouwd in opdracht van Keizer Karel, deze omwalling verving de middeleeuwse stadsmuur. De diepe stadsgracht, 5 bruggen, 9 bastions en de hoge stadsmuur dienden om de Antwerpenaars en kooplieden te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. In de 19de eeuw werd de Spaanse omwalling vervangen door de Grote Omwalling of Brialmontomwalling. Grote delen van de oorspronkelijke omwalling verdwenen vervolgens onder grond wegens te weinig militaire functie. Tegenwoordig kan je dit historisch tracé herkennen door de Leien te volgen, beter gekend als de Amerikalei, Italiëlei, Britselei en Frankrijklei. 

  • Kipdorpbastion:
    Dit vijfhoekig bolwerk beschermde de stadstoegang aan de Kipdorppoort. 5 meter van de oorspronkelijk 12 meter hoge muur bleef ondergronds bewaard. Delen van het overgebleven bastion zullen plaatsmaken voor autotunnels, terwijl andere delen geïntegreerd worden in de archeologische site van de Kipdorpbrug. 
  • Kipdorpbrug:
    De oorspronkelijke brug aan de Kipdorppoort was 90 meter lang en 7 meter breed. De brug ligt tussen de Franklin Rooseveltplaats en Kipdorp, uiteraard ondergronds.
  • Stadsmuur:
    De muur tussen de Terniersplaats en de Kipdorpbrug was 10 meter hoog, waarvan 5 meter onder de grond werd bewaard. De bovenste delen van de muur worden na het archeologisch onderzoek vervangen door een parking-en tunnelcomplex onder het Operaplein. Later wordt de muur gerestaureerd als deel van dit complex. 
Het zwaard van de Franse furie?

Het 83 centimer lange zwaard werd gevonden in een grachtlaag ter hoogte van de bruggewelven. De oorsprong is nog niet volledig bekend en ondergaat eerst nog verder onderzoek. Toch schatten archeologen de datering tussen de 16de en 17de eeuw. Het zwaard hanteert een typisch S-vormig gebogen pareerstand met schelpvormige bufferplaat.

Daarom lijkt het op een klassieke Solingse houwergevest uit begin 17de eeuw.

De Franse furie vond plaats op de Kipdorpburg in 1583. Franse troepen van de hertog van Anjou probeerden via een misleiding de Antwerpenaars te verrassen. Onze voorouders hielden echter het hoofd stijf en drongen de Fransen na een dag terug. Door het hoge dodental is er een kans dat het zwaard haar oorsprong terugvindt in die veldslag. 

Challenge: De Franse furie

Verdien een heleboel diamantjes door deze twee opdrachten te voltooien.

  1. Bezoek de Kipdorpsite dit weekend en krijg een leerrijke rondleiding over de restanten van de Spaanse Omwalling.
    + trek een foto op de Kipdorpbrug 
    http://probeer.denantwerpenaar...
  2. Volg het historische tracé van de Spaanse omwalling en trek een foto aan elk kantelpunt. ( Tegenwoordig de Leien)
    http://probeer.denantwerpenaar...
Veel succes!