Dit zijn de coolste Antwerpenaren van de laatste 500 jaar

Dit zijn de coolste Antwerpenaren van de laatste 500 jaar
4 minuten lezen

Antwerpen was altijd al een coole plek. Haar reputatie van mode-epicentrum en bruisende uitgaansstad dateren misschien nog maar van enkele decennia geleden, maar met beroemde Antwerpenaren als Christophe Plantin en Peter Paul Rubens zet ‘t stad eigenlijk al meer dan 500 jaar de toon. Dit zijn de coolste Antwerpenaren van de afgelopen vijf eeuwen. 

Christophe Plantin

De Plantin-Moretuslei, één van de belangrijkste aders door het Antwerpse verkeershart, is genoemd naar twee grave gasten uit de 16de eeuw. Fransman Christophe Plantin wist al in 1549 dat hij Antwerpen moest zijn om toonaangevend te worden. Hij bouwde hier de grootste drukkerij ter wereld. Nu is drukkerij Plantijn-Moretus een museum waar je de toenmalige progressieve drukpersen kan checken. Na Plantin’s dood nam schoonzoon Jan Moretus de scepter over. Moretus was trouwens bevriend met een andere straffe charel wiens plaatjes hij uitbracht: Pieter Paul Rubens.

Pieter Paul Rubens

Wie Rubens hoort, denkt aan voluptueuze vrouwen, donkere kleuren en misschien ook aan de bronzen beeltenis die sinds 1843 op de Groenplaats prijkt. Geen Antwerpenaar is zo wereldwijd bekend. Het huis op de Wapper waarin hij woonde en werkte speelt trouwens een belangrijke rol tijdens Stadsfestival Barokjaar 2018 dat eraan komt.

De Antwerpse Zes

In 1986 waagden zes jonge Antwerpse modestudenten hun kans tijdens de London Fashion Week. De Engelsen konden hun rare namen niet uitspreken/onthouden en dus werden ze in de pers ‘The Antwerp Six’ genoemd. Een verzamelnaam was geboren. Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene en Marina Yee kregen met hun gewaagde anti-glamoureuze outfits plotsklaps een volle emmer faam over zich heen. In hun kielzog zwaaien tal van andere succesvolle ontwerpers af aan de Modeacademie. Sindsdien is het een vanzelfsprekendheid om friejet veur den dag te komen in ’t stad.

Tom Barman

Lang lang geleden, toen Tom Barman nog maar 20 lentes had, won hij met zijn rockgroep dEUS de finale van de Humo’s Rock Rally. Het betekende een kickstart voor naam en faam in binnen- en buitenland.  In 2004 maakt Barman met CJ Bolland elektronische hits onder de noemer Magnus. The Body Gave You Everything, Magnus’ eerste album, bevat muziek die ook in Anyway The Wind Blows speelt – de mozaïekfilm die volledig in ’t stad is gedraaid en door Barman werd geregisseerd. De toen nog ongespierde 26-jarige Matthias Schoenaerts speelde één van de rollen. Alle personages en verhalen komen op het einde van de film samen tijdens een feest in de Hoornstraat.

Matthias Schoenaerts

Links van de kerk op het Kerkplein in Antwerpen-Noord staat een knap beeld van wijlen acteur Julien Schoenaerts waar zijn zoon Matthias terecht fier op is. En wij zijn fier op hem. Sinds onze Matthias met Rundskop internationaal doorbrak speelde hij al naast Amerikaanse en Franse grootheden als Marion Cotillard, Kate Winslet, Michelle Williams, Tilda Swinton en Adèle Exarchopoulos. Blijven gaan Matthias!

Wie is volgens jou de coolste Antwerpenaar van de afgelopen 500 jaar? Laat het ons weten hiernaast!