Het barokjaar

Het barokjaar
3 minuten lezen

Dit jaar is er 7 maanden lang het festival ’Antwerpen Barok 2018- Rubens inspireert’. Dit doen ze omdat het algemeen geweten is dat Antwerpen de stad is van de barok. Tijdens het festival wordt de barokke stijl van onze stad internationaal in de kijker gezet. Dit doen ze door  performances, muziek, rondleidingen, stadswandelingen, feestjes enzovoort. Het festival loopt van 1 juni tot 13 januari 2019.

Eén van de redenen dat Antwerpen zo groot is in de barok, is door de alom gekende Pieter Paul Rubens, de bekende Antwerpenaar die naar Italië trok om te leren schilderen. Rubens is dan uiteindelijk uitgegroeid tot een van de bekendste schilders wiens werken overal ter wereld te bezichtigen zijn. Tijdens het festival is het de bedoeling dat de werken van Rubens met hun barokke stijl in contrast komen te staan met onze hedendaagse kunst. Dit zal vooral te zien zijn in de musea en door stoeten die op straat verschijnen. Je zal zien dat er toch veel gelijkenissen zijn tussen vroeger en nu. Zo merk je bijvoorbeeld dat kunstenaars zoals Luc Tuymans en Jan Fabre, die net als Rubens uit Antwerpen komen, ook internationaal gekend zijn.

In het Rubenshuis hebben ze nu tientallen werken van Rubens die er voordien niet hingen. Het gaat hier over werken die nu speciaal worden uitgeleend voor het barokjaar. Eén van  deze werken is ‘De kindermoord in Bethlehem’, dit is het allerduurste werk van Rubens. Het is dus zeker de moeite om het Rubenshuis nog eens te bezoeken. Je zal er namelijk heel wat werken zien die  daarvoor niet aanwezig waren.

In het Snijders Rockoxhuis is er vanaf 28 September de tentoonstelling ‘Cokeryen’. Hier zet de culinair fotograaf Tony Le Duc basisvoedsel om naar kunst. Dit deed de barokschilder Frank Snijders ook. De fotograaf heeft zich laten inspireren door de voedsel-stillevens in de barok. Hij is er met zijn fotografische kunsten in geslaagd om in al zijn foto’s een touch van barok te geven.

Ook is er een themawandeling rond de barok: ‘Barok Shock’. Tijdens de wandeling geniet je van de barok in Antwerpen door de jaren heen. De wandeling wordt begeleid door een ervaren stadsgids. Het hoogtepunt van de wandeling is een bezoek aan de voormalige Sint-Augustinuskerk, hier gangen nu de topwerken van Jan Fabre.  

Er zijn nog talloos leuke andere  activiteiten te doen rond het Barokjaar, te veel om op te noemen. Neem zeker zelf eens een kijkje op de site van het Barokjaar.