Al meer dan 175 jaar Juweliershuis Ruys

Al meer dan 175 jaar Juweliershuis Ruys
5 minuten lezen
Juweliershuis Ruys

Juwelenhuis Ruys is een oude bekende in Antwerpen. De winkel heeft al meer dan 175 jaar op de teller staan en zal er in de toekomst nog een schepje bovenop doen. Den Antwerpenaar kreeg het privilege om een interview af te leggen met Jean Van De Haegen, de zaakvoerder. 

  • Wat houdt zaakvoerder zijn in?

    Jean Van Der Haegen:
    Ik ben ondertussen de vijfde generatie van een juweliersfamilie, de winkel staat hier trouwens al sinds 1808. Zaakvoerder zijn is eigenlijk de klanten ontvangen, goed luisteren naar wat ze wensen en dan natuurlijk het juweeltje maken die aan de klant haar behoefte voorziet
  • Heeft u altijd de motivatie gehad om de familiezaak verder te zetten? 
    Ik ging eerst een andere richting uit en ben in eerste instantie dokter in de rechten van vorming. Op 40-jairge leeftijd had ik een functie in een openbare instelling en dan is natuurlijk de vraag gekomen om deze zaak verder te zetten. Maar mijn passie voor juwelen en kunst zijn al langer aanwezig. Toen ik 9 jaar was, is mijn grootvader overleden maar ik groeide op met zijn verhalen en zijn dromen. De beslissing om juwelier te worden was een beslissing van het hart, gevormd tijdens mijn kindertijd.
  • Gaat er een bepaalde visie of leuze gepaard met de winkel?
    Het juweel moet gepast en blijvend zijn. We proberen niet te verkopen wat duur is, maar nemen de klant in overweging en maken vervolgens een juweel waarvan ze echt genieten. Het hoort niet thuis in de kast, zegt Jean al lachend.
    En natuurlijk mikken wij op duurzaamheid, het juweel moet een hele tijd meegaan. We proberen ook stenen of diamanten te leveren, waardoor het eigenlijk een familiejuweel wordt. De kinderen moeten later verwijzen naar het juweel van “ons bomma” of “ons mama” 
  • De juwelierszaak gaat al jaren mee en geldt eigenlijk als familiehuis.
    Familie Ruys is hier gestart in 1806. Toen werd het eerste huis gekocht, met een atelier voor een van de zonen. Die heeft vervolgens “een knappe madame” ontmoet en in 1854 voor haar de winkel geopend. De winkel en het huis zijn generatie op generatie overgenomen en uitgebreid.
      In 1902 heeft mijn overgrootvader 1 groot gebouw gemaakt uit 3 huizen. Het was eerst de bedoeling om een luxe warenhuis te bouwen, wat de mode was in die tijd. De Antwerpse Tiffanys. Mijn overgrootmoeder was enkele jaren later overleden en hij heeft het dan als bekeken gehouden. Zijn oudste zoon heeft het dan overgenomen.
  • Kan u iets meer vertellen over de inrichting en het gebouw?
    Het is een mengeling van stijl door de eeuwwisseling in 1900.  We waren ook een warenzaak, dus er moest voor verschillende soorten klanten ingebouwd worden. Men spreekt vooral van een art-decogebouw, waar zeker veel elementen in voor komen. Maar ook klassieke elementen, de gevel vanboven is eerder Lodewijck 15de stijl voor de chiquere burgerij. Het interieur is eerder een modernere inrichting die aanleunt bij art-nouveau en art-deco. In Antwerpen was het toen gebruikelijk om meerdere stijlen te hanteren voor winkelzaken.
  • Zijn er ondertussen al dingen veranderd aan de inrichting?
    Laat een inkijk zijn in het familiehuis.
     Elke kamer heeft een verschillende stijl ( art-deco, lodewijck 15de, …) , maaralles in ongeveer hetzelfde gebleven. De verborgen schatten van Antwerpen   De lusters waren eerder roccoco en kasten voor zilverwerken werden wel in tact gehouden. In 1930 was er de wereldtentoonstelling te Antwerpen, toen grootmacht door Belgisch Congo. Het thema was de ontwikkeling van de handel met overzeese gebieden. Mijn grootvader heeft 40 zilverstukken ontworpen, geïntegreerd uit de Afrikaanse stijl. Het was  altijd organisch en ritmisch en heeft bekendheid verworven over de hele wereld.
  • Wat is de reden dat jullie winkel standhoudt?
    Omdat wij sympathieke mensen zijn, lacht Jean. ( een rasechte Antwerpenaar)
    Wij zijn een vertrouwenszaak , altijd op de stiel geconcentreerd en eerlijk tov de klant. Zonder marketing blijven de mensen komen.
  • Komt er een 6de generatie?
    De sympathieke zaakvoerder haalt zijn offspring en stelt Den Antwerpenaar met veel trots voor aan de “jonge Ruys”. Hij houdt zich vooral bezig met de marketing via sociale media en dergelijke. Maar normaal gezien is de toekomst van de winkel in goede handen.