Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen
4 minuten lezen

Winter in Antwerpen start dit jaar op zaterdagnamiddag 8 december. Het openingsfeest steekt daarbij in een gloednieuw muzikaal jasje. Het start al in de namiddag in plaats van ’s avonds, met optredens van honderden koorzangers doorheen de stad. Een concert van K’s Choice met meer dan 600 zangers op het Operaplein vormt de apotheose.

Net als Winter in Antwerpen zelf is ook het openingsfeest een jaarlijkse klassieker.

Meer dan 20 koren en K’s Choice

In tegenstelling tot de voorgaande jaren start  het openingsfeest dit jaar al in de namiddag. De stad heeft in samenwerking met Koor en Stem 21 koren gemobiliseerd om samen de Winter in Antwerpen in te zingen.

Vanaf 15 uur duiken honderden zangers en zangeressen op in de binnenstad om het beste van zichzelf te geven. “De deelnemende zanggroepen komen uit alle hoeken van Vlaanderen en zijn erg divers,” legt burgemeester Bart De Wever uit. “Er zijn kinder- en seniorenkoren, en een veelzijdig repertoire gaande van klassieke liederen, pop en gospel tot wereldmuziek en alles daar tussenin. Ze brengen allemaal hun favoriete nummers mee naar Antwerpen. Het wordt ongetwijfeld een warm en hecht begin van de kerstperiode.”

In het hele centrum

Bezoekers van de kerstmarkt en shoppers in het centrum zullen er niet naast kunnen kijken en luisteren, want het hele centrum zal gevuld zijn met hemelse klanken. Er zullen telkens meerdere koren op het Astridplein, de Wapper, de Meir (ter hoogte van beeldhouwwerk De Hand), de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt en het Steenplein staan, die elk een halfuur lang zingen.

Stoet naar Operaplein

Twee uur later vertrekken de zanggroepen die op het Steenplein staan richting het Operaplein. Onderweg sluiten de andere koren uit het centrum aan. Daarbij zingen ze het themanummer van het luisterverhaal van Winter in Antwerpen. Om tot slot met honderden tegelijk zingend toe te komen op het Operaplein, waar ze de fakkel doorgeven.

K’s Choice met indrukwekkende ondersteuning

Van 17.45 uur tot 18.20 uur staat het stemmig verlichte Operaplein vervolgens in vuur en vlam voor de apotheose van het openingsfeest. Onder leiding van dirigent Hans Primusz geeft K’s Choice een akoestisch concert met eigen nummers. Die worden vierstemmig gezongen, samen met meer dan 600 zangers en zangeressen. Dat optreden levert ongetwijfeld een zeer imposant zicht en geluid op. 

Sarah Bettens van K’s Choice: “We traden in het verleden al eens op met een groot koor. Dat was een heel indrukwekkende ervaring. Sindsdien hoopten we stiekem dat we dat ooit nog eens zouden kunnen doen. En op 8 december is het zover, met nog heel wat meer koorleden dan toen! De stad Antwerpen zal genieten.”

Avondkoren

Als uitsmijter van een dag vol muziek zingt zowel op de Grote Markt als op de Groenplaats een koor de avond in, van 20 tot 20.30 uur.

Startschot Winter in Antwerpen

Het openingsfeest is het officiële startschot van Winter in Antwerpen, het evenement dat de hele binnenstad tot en met 6 januari omtovert in een magisch winterwonderland. Alle info daarover is te vinden op www.winterinantwerpen.be.

In het openingsweekend is de site op zaterdag 8 december geopend van 12 tot 24 uur, op zondag 9 december van 12 tot 22 uur.

Bereikbaarheid

De stad raadt bezoekers aan om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar het openingsfeest en Winter in Antwerpen te komen. Alle mobiliteitsinfo staat op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.