5 iconische gebouwen

5 iconische gebouwen
4 minuten lezenAntwerpen staat bekend als een prachtige stad, al dan niet dé mooiste van het land. Dit is grotendeels door haar gebouwen. Zo hebben we nog heel veel oude gebouwen die nog steeds intact zijn, maar er zijn ook veel moderne gebouwen die het bezichtigen waard zijn. In dit artikel vind je vijf gebouwen die je zeker eens moet bezoeken..

Hessenhuis

Het eerste gebouw dat je zeker is moet bezoeken is het Hessenhuis. Vroeger, in de 16e eeuw deed het gebouw dienst als opslagplaats voor kooplieden. De benedenverdieping was er voor de karren met goederen en de stallen van de paarden. De bovenverdieping was er als accommodatie voor de handelaars. Vandaag de dag gebruiken ze het gebouw als tentoonstellingsruimte, maar je er is ook een gezellige bar aanwezig. Voor ieder wat wils dus.

Centraal station

Een ander prachtig gebouw is het Centraal Station. Het is zelfs benoemd tot het mooiste station ter wereld. Het station werd gebouwd van 1899 tot 1905 door de architect Louis Delacenserie. In 1975 heeft het station de status van een beschermd monument gekregen. Een andere naam die Antwerpenaren ook wel eens aan ons station geven is ‘de Spoorwegkathedraal’. De architectuur van het station is zo uniek dat architecten het moeilijk vinden om er één specifieke bouwstijl aan te koppelen. De marmeren inkomhal van het station wordt vandaag de dag vaak gebruikt voor events en optredens.

Vlinderpaleis

Het nieuwe gerechtsgebouw gelegen op ‘t Zuid wordt ook wel eens het ‘Vlinderpaleis’ genoemd. Het heeft deze bijnaam gekregen omdat het bovenaanzicht doet denken aan de vleugels van een vlinder. De architect van dit meesterwerk is Richard Rogers. Hij heeft onder andere het Centre Pompidou in Parijs ontworpen. Er zijn 6 kantoorvleugels en 36 zitzalen die zich bevinden boven de kantoren en onder de bekende schaaldaken (ook wel eens frietzakken genoemd). Er zijn 26 kleine zitzalen en 6 grote. Het gebouw is ook erg milieuvriendelijk, duurzaam en transparant.

Vleeshuis

Nog een iconisch gebouw is het Vleeshuis. Dit gebouw is al meer dan 500 jaar oud en is een mooi voorbeeld van de bouwstijl in bak- en zandsteen. Vroeger deed het gebouw dienst als slachthuis. In 1841 werd het verkocht aan een wijnhandelaar. De gelijkvloers en de bovenste verdieping werden opslagplaatsen en de eerste verdieping werd omgetoverd tot een theaterzaal en schildersatelier. Vandaag de dag worden er rondleidingen gegeven en is er een museum rond muziek. Een ideale daguitstap om met het hele gezin te doen!

Mas

De laatste plek in dit rijtje is het Mas (Museum aan de stroom). Het gebouw is geïnspireerd op een 19de -eeuws pakhuis en het bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde ruimtes. Het Mas bestaat uit 7 tentoonstellingsruimte en is 10 verdiepingen hoog. Elke verdieping is anders en heeft zijn eigen verhaal. Op de 10de verdieping vindt u er een prachtig uitzicht over Antwerpen. Wat weinig mensen weten is dat het plein aan de voet van het Mas eigenlijk een kunstwerk is. Als je goed kijkt zie je namelijk allemaal verschillende mozaïeken en deze vormen samen een groot doodshoofd op de grond. Het werk heet ‘Dead Skull’ en is gemaakt door Luc Tuymans. TIP: Vanop de grond is dit niet makkelijk te zien, ga daarom een paar verdiepingen naar boven in het Mas zodat je er beter zicht op hebt.