Antwerpenaren - Erik Goossens

10 minuten lezen

Erik Goossens is een Antwerpse duizendpoot. Muzikant, acteur, ondernemer en nu ook weldoener ten aanzien van muzikale ideologieën. den Antwerpenaar kwam te weten wat dat net betekent. 

U bent geboren in Wilrijk en heeft gestudeerd aan Studio Herman Teirlinck en Jazzstudio Halewijn. Hoe beleefde u die periode in Antwerpen?

Ik was afkomstig van Wilrijk en dan kom je natuurlijk terecht in ‘t stad. Het was een zalige periode en ik heb mij super goed geamuseerd op Studio Herman Teirlinck, waar ik ook 4 jaar heb gestudeerd. Aangezien dat gelegen was aan het Mechelseplein leerde ik op jonge leeftijd de cafeetjes kennen. De Pallieter en de Boer Van Tienen, fantastisch dat beide zaken nog altijd bestaan. Maar het was in dat laatste café waar ik enorm leuke en interessante gesprekken heb gevoerd met Wannes Van De Velde, volgens mij “den Antwerpenaar der Antwerpenaren”.

Wannes Van De Velde was jouw docent?

Ja, ik heb 4 jaar les gehad van hem, maar hij was eerder mijn mentor die mij enorm veel heeft bijgeleerd. Naast Flamenco heeft Wannes mij veel levenslessen bijgebracht.

De Jazzstudio Halewijn was nog voor mijn periode op Studio Herman Teirlinck en was niet echt in het centrum gelegen, maar wel in Antwerpen. Als een jonge gast van 18 jaar kom je terecht bij allemaal jazzmuzikanten die niets anders doen dan blowen en over muziek praten. Als groentje gaat er echt een wereld voor u open, de jazzwereld en dat is mij altijd bijgebleven.

"Toen ik gitaarles kreeg van hem, legden we de gitaar meermaals weg en praatten we over de zin van het leven en over cultuur"

Bieke Illegems is al jaar en dag jouw wederhelft. Als je haar een dag mag meenemen naar ’t stad. Hoe zit jullie perfecte dag er dan uit?

Damn, dat vind ik een moeilijke vraag. Er zijn natuurlijk vele factoren die de ideale dag beïnvloeden zoals: het weer, welke dag … Maar ik ben een beetje uw vraag aan het ontwijken.

Stel een mooie zomernacht (liedje van Erik Goossens)…

Haha, er zijn veel lekkere en gezellige restaurants in Antwerpen. Dat varieert van The Jane en ’t Zilte tot kleinere restaurants. Daarnaast zijn er fantastische tapasbars en cafeetjes.

De Sips mag natuurlijk ook niet uit het lijstje ontbreken. Antwerpen heeft natuurlijk ook veel leuke winkels te bieden voor eens goed te gaan shoppen.

Dus een dagje winkelen en daarna lekker eten om vervolgens een goei pint te drinken op café?

Zo kan je het wel stellen. Dan heb ik het nog niet gehad over al onze prachtige musea, die voor mij ondertussen al een evidentie zijn geworden. ’t MAS, het Fotomuseum, … Voor Antwerpenaren is dit de norm geworden waardoor we vaak vergeten hoe prachtig ze eigenlijk zijn.

Je bent enkele jaren geleden samen met andere bekende Antwerpenaren de Grungblavers gestart. Hoe komen jullie op deze naam?

Kijk, wij zingen samen evergreens. Liedjes die tijdloos zijn en hun populariteit blijven behouden. Evergreen betekent voor altijd groen blijven en oep zen Antwaareps is dat Grungblavers.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Guillaume Van Der Stighelen vertaalde echte evergreens naar het Antwerps en kwam met dit idee naar mij toe. Ik vond het een super ingeving  en wou hier iets mee doen. Guillaume contacteerde enkele vrienden van hem en plotseling waren we met 11 Antwerpenaren van diverse allooi. Boogie Boy is bijvoorbeeld van een heel ander genre dan Luc Caals en dergelijke, maar op het podium klopt het verhaal. Wij hebben een andere muzikale achtergrond, een ander muziekgenre en een andere politiek overtuiging maar toch wordt dat als vrienden harmonieus samengebracht

De Grungblavers was in eerste instantie een tof concept onder vrienden, maar ondertussen zijn de zalen volgeboekt en gaan jullie een cd uitbrengen.

Ja, dat is onwaarschijnlijk. Wij hadden nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden en de Elizabethzaal 10 keer uitverkocht zou zijn, echt waanzin. Wij gaan dit jaar inderdaad een eerste studio-cd opnemen. Het is ons wel amuseren met een hoop vrienden bij elkaar, maar we voelen wel aan dat er vraag naar is. Gène Bervoets (ook een Grungblaver), acteur van het jaar in 2017, vertelde mij dat hij dit gegeven zo uniek vond. Hij vindt het verbazingwekkend dat zoveel verschillende soorten mensen, van een radio 1-luisteraar tot een MNM-luisteraar, recht springen en uit de bol gaan. Het is in ieder geval enorm leuk en hopelijk blijft het duren.

Jullie excentrieke kostuums zijn gemaakt door Guy-David, een Antwerpse kostuummaker. Daar is over nagedacht!

Absoluut, we zijn begonnen in smokings maar we vonden dat we iets specialer uit de hoek mochten komen. Wij hebben de prachtige winkel bezocht en kozen voor het ruitjesmotief, heel toevallig heb ik dat vandaag aan (lachend). Ondertussen zijn we terug overgestapt op onze black smokings, omdat we ons daarin toch comfortabeler voelen op het podium.

Je bent al enige tijd bezig met het project Box of Chocolates, maar ondertussen is die naam veranderd naar Boxs. Waarom en wat houdt deze onderneming net in?

Box of Chocolates bestaat al 15 jaar, maar is geëvolueerd naar Boxs. Wij waren eerst een productiehuis maar hebben een stap verdergezet naar een marketingstrategisch bureau waarin films maken een onderdeel is. Het bedrijf is dus wat groter geworden en uitgebreider.

In dat bedrijf zijn jullie een nieuwe vzw gestart. Kan je daar al meer over vertellen?

Het heet “Start To Play Music”. Met die onderneming willen wij mensen stimuleren om een muziekinstrument te spelen. Wij hebben daar heel veel onderzoek naar verricht en zijn tot de conclusie gekomen dat ongeveer 80% van de bevolking de ambitie heeft om een instrument te bespelen, maar slechts 2 tot 4% slaagt erin. Dat is natuurlijk veel te weinig, maar daar willen wij verandering in brengen.

Hoe gaan jullie dit realiseren?

Dat is een keynote van een uur, maar ik mag daar momenteel nog niet te veel over vertellen. Maar ik zal een klein tipje van de sluier lichten. We willen naar buiten komen met een song dat ieder persoon kan meespelen, maar wel in verschillende versies (Jazz, klassiek, pop, …) zodat iedereen zich aangesproken voelt. De rest is voor 21 juni, de internationale dag van de muziek.

Erik, in Vlaanderen word je beschouwd als een mediaduizendpoot. Je hebt gezongen, geacteerd en op het podium gestaan. Het is toch een vrij opmerkelijke stap.

Ik heb veel voor televisie gewerkt, voor en achter de schermen, maar puntje bij paaltje heb je eigenlijk maar 1 klant. In Vlaanderen is dat VRT, VTM of VT4. Bijna iedere acteur of presentator komt een moment tegen waarbij je niet in de bovenste schuif ligt en dan zit je daar te wachten. Ik vind dat niet oké, want zo zit ik ook niet in elkaar. Dan kwam ik met het idee om voor het bedrijfsleven films te maken. Momenteel combineer ik beiden. In april komt er een boksprogramma op de antenne waar ik aan meedoe, fucking heftig.

"Bijna iedere acteur of presentator komt een moment tegen waarbij je niet in de bovenste schuif ligt en dan zit je daar te wachten."

Jij en Bieke hebben twee dochters, Noa en Milà. Hebben zij een grote verbondenheid met Antwerpen?

Ze zijn beiden opgegroeid in Antwerpen en zijn al veel op reis geweest. Wij vinden het fantastisch om samen op reis te gaan, Tel Aviv vind ik persoonlijk één van de mooiste steden dat ik ooit heb gezien. Maar waar je ook heen reist, het blijft altijd zalig thuiskomen in Antwerpen. Ik kan het een beetje vergelijken met Marseille, een nieuwe serie op Netflix met Depardieu. Ik vind er heel veel raakpunten met Antwerpen. Waarom? Antwerpen is na Brussel de tweede grootste stad van België en voor Marseille geldt hetzelfde, na Parijs uiteraard. Beide havensteden, een beetje groezelig maar tegelijk ook prachtig. Ze leunen beiden eerder aan bij een dorp, voor mij toch. Ze zijn gezelliger en charmanter dan een stad.

Heeft u nog een leuke tip of een vergeet-me-nietje (liedje Erik Goossens) voor de muzikanten en creatievelingen onder ons?

Haha, laat je vooral niet in een hoekje duwen. Mijn vader dacht niet dat ik het in mij had om muziek te spelen, dat was voor mij reden genoeg om het tegendeel te bewijzen. En als je voelt dat iemand je veel bijleert, blijf bij die persoon en laat hem of haar jouw mentor worden.

Bedankt Erik!

Kom meer te weten over Erik Goossens zijn nieuwe passieproject, Start To Play Music op www.stpm.be.