Antwerpenaren - Kurkdroog

9 minuten lezen

De mannen achter Kurkdroog vertellen ons hun verhaal.

De helft van Vlaanderen kent Kurkdroog, maar wat zijn jullie echte namen?

Iedereen kent mij als de man met de pet, maar mijn echte naam is Angel Redondo. Een angel van Spaanse makelij

Ik ben de man met haar en zonder pet, Toon van Eekert.

Angel, draag je altijd een hoofddeksel?

Angel: Ja, zelfs toen ik nog haar had.

Hoe zijn jullie op Kurkdroog gekomen?

Angel: We hebben altijd de neiging gehad om iets met komedie te doen. Op een gegeven moment ging onze voorkeur naar stand-up comedy, zelfs een tekenfilm. Maar Youtube en videocontent lag meer binnen onze mogelijkheden.

Een tekenfilm?

Toon: Ja, wij zijn gigantische fans van Family Guy. Het oorspronkelijk idee was om een Antwerpse variatie te maken op deze serie, maar het besef kwam snel dat wij beiden niet kunnen tekenen. Wij zaten met onze handen in de haren en plots ging er een lampke branden, sketches! Op die manier wilden wij aan productiehuizen laten zien dat wij iets konden maken. Jammer genoeg liep dat niet af zoals verwacht. Nadien hebben wij de focus op Facebook en Youtube gelegd.

Alright. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?  Kennen jullie elkaar al lang?

Angel: Al 10.000 jaar. We go waaaaay back.

Toon: Wij woonden vroeger in dezelfde straat in Berchem. Samen voetballen op de pleintjes als klein manneke, je kent dat wel.

Romantisch!

Angel: Ja, wij voetbalden ook hand in hand. Dat is iets typerend voor inwoners uit Berchem. Wij moeten trouwens straks nog een wedstrijd spelen, bij FC Barcelon. Wij zijn de Messi’s van Antwerpen.

Toon kijkt Angel raar aan.

Jullie zijn echter niet bekend geworden met voetbal, maar door Kurkdroog. Worden jullie veel aangesproken op de Meir?

Toon: Niet meteen aangesproken, maar wel veel herkend. Wij krijgen vooral veel flauwe moppen te horen van mannen die zichzelf dan grappig vinden.

Angel: Als het bijvoorbeeld regent: “Hey mannen het is niet kurkdroog vandaag hé.” Bijna even hatelijk als wij voor hun Snapchat iets grappig moeten zeggen. Neen vriend, laat mij met rust!

Toon, wat is Angels slechtste eigenschap? En vice versa?

Toon: Jij kan af en toe wel doemdenken. Angel gaat van het slechtste uit, zodat het alleen maar beter kan worden.

Angel: Dat klopt. Toon is een slechte verliezer. Als hij als kind verloor met Stratego, was het hek van de dam.

Waar zitten jullie het meest in Antwerpen?

Toon: Wij voetballen graag en onze ploeg is aan de Dageraadplaats gelegen, dus daar drinken wij geregeld een pint. En uiteraard den Barracuda op de Ossemarkt.

Jullie zullen wel een centje verdienen met Kurkdroog. Werken jullie daarbuiten nog?

Angel: Ik was voordien koerier, maar ben daar ondertussen gestopt. Het is toch de bedoeling om na verloop van tijd full-time met Kurkdroog bezig te zijn.

Toon: Ik werk in de chemie. Het is inderdaad een soort van droom, maar we moeten natuurlijk rekening houden met de economische realiteit. Wij verdienen een centje met sponsordeals, opdrachten en acte de présences, maar niet om over naar huis te schrijven.

Zoals een tijdje terug de 125ste verjaardag van de Gazet Van Antwerpen vieren?

Angel: Amai, dat is zeker als 125 jaar gelden. Toen hebben we onze lokale gazet in de bloemetjes gezet door een feest te geven. Extra publiciteit is altijd handig voor meer volgers.

Toon: Inderdaad, de Gazet Van Antwerpen had aan ons gevraagd om een ludiek filmpje te maken op kurkdroge wijze. Nu hebben wij een samenwerkingsverband met HLN en op die manier kunnen wij een extra stukske kaas op onze boterham leggen.

Temptation Island komt in jullie filmpjes uitgebreid aan bod. Nooit aan gedacht om zelf mee te doen?

Toon: Angel, jij misschien?

Angel: Ik zou absoluut meegaan als crew! Volgens mij amuseer ik mij kapot als geluidsman of regisseur. Twee weken lang die deelnemers uitlachen. Maar als deelnemend kandidaat komt dat niet goed, vrees ik. Het is voor mij onmogelijk om mijn afgunst t.o.v. die anderen onder stoelen of banken te steken.

Wie vond je het meest amusant: Tim, Marvin of Gringo?

Toon: Ik heb de editie met Gringo nooit gezien, maar wel een filmpje waarin die gast extreem aan het smakken was. Marvin was vrij onverschillig. Het interesseerde hem precies niet veel. Dan is Tim mijn laatste optie? Wel heel pover.

Angel: Dat was Bjorn de smakker, ook een legend die in dit rijtje past. Ik vind het moeilijk om naar Tim te zien, die man maakt het echt veel te awkward. Ik ga resoluut voor Gringo!

Jullie durven wel eens met de gedupeerden te sollen. Zijn jullie al eens door hen aangesproken geweest?

Angel: Wij zijn al twee keer door de politie op het matje geroepen. Klachten wegens laster en eerroof, maar zonder weinig gevolg. Het grappige aan het verhaal is dat die politiemannen het zelf heel geestig vonden, maar het natuurlijk moesten verwijderen.

Toon: Dat was ook uitzonderlijk. Wij haten die mensen niet, maar plagen hen wel met situaties of opmerkingen. Wij doen continu aan zelfspot, dus het hoort gewoon bij onze show. Ik begrijp dat sommige mensen dat niet appreciëren, maar het is allemaal maar voor te zwansen.

Hebben jullie zelf een vriendinnetje?

Toon: 7, voor elke dag één.

Angel: Ik niet, maar ik heb gehoord dat Deborah van Temptation terug vrijgezel is.

Wie heeft het meeste succes bij de vrouwen?

Toon: Wij praten er eerlijk gezegd niet zoveel over. Wij hebben totaal andere types.

Wat is jullie type?

Toon: Angel valt op manwijven. Ik eerder op brave types, de “Doortjes” (FC De Kampioenen) in onze samenleving. Die kan ik wel pruimen.

Angel: Bij mij net het tegenovergestelde. Geef mij maar een exotisch type, donker haar en niet al te groot.

Gaan jullie de richting uit van de filmpjes van Luc Haekens?

Angel: Wij hebben zeker enkele overeenkomsten qua stijl. Wij zijn sarcastisch, scherp en een beetje spottend. Maar het is zeker niet de bedoeling om die filmpjes als voorbeeld te nemen. De Ideale Wereld is meer politiek getint.

Toon: Er zijn inderdaad gelijkenissen. Vooral bij het bespotten van de mensen. Het straffe is dat de geïnterviewden liever een fout antwoord geven dan hun onwetendheid over bepaalde zaken toe te geven.

Wie is het droogste?

Angel: Dat is een moeilijke. Op gebied van opmerkingen ben ik droger dan Toon. Maar jij kan soms zo droog zijn, omdat het u allemaal geen zak interesseert. (al lachend)

Toon: Zeer accuraat antwoord, Angel.

Bij het maken van video’s komt uiteraard veel montagewerk bij kijken. Allemaal zelf aangeleerd?

Toon: In het begin is dat even zoeken, maar wij hebben niet de strafste montageskills nodig voor onze video’s. Enkele jaren gelden gebruikten wij onze Iphone, vervolgens een camera om dan te leren monteren. Dat is nog steeds het beste leerproces. Voor professionelere opdrachten werken wij soms met derden samen.

Angel: In het begin waren wij zo beperkt in middelen dat wij onszelf alles moesten aanleren. Wij hebben beiden geen studie in dat genre gedaan, dus alles from scratch on. Van jongs af aan kunnen wij mensen entertainen en dat blijf ons hoofddoel. Onze filosofie geldt: de inhoud is belangrijker dan de lay-out. Wat is een Ferrari waard als ze niet rijdt? Geef mij maar een Geitje waar ik goed mee kan bollen.

Waar willen jullie met Kurkdroog naartoe?

Toon: Fulltime aan Kurkdroog werken. Het is een droom om centjes te verdienen met iets dat je graag doet. Dat gecombineerd met nog enkele vrienden die meewerken aan onze projecten, maakt mij een gelukkig man.

Angel: Tim, jij blijft weg! (Temptation Island). Neen, voor mij geldt hetzelfde.

Angel, heb jij een bepaalde boodschap voor die Tim van Temptation Island?

Angel: Begin niet aan kinderen en laat de vrouwen met rust! Die vallen niet op een “male whore” (uitspraak Tim).

Toon: Een ‘malewhore’, wat is dat eigenlijk? Precies een karakter van Lord of The Rings of een beruchte Viking. Tim spreekt het in ieder geval uit als Mellor De Verschrikelijke!

Nog een laatste boodschap voor de Antwerpenaren?

Toon: Like onze Instagram!

Angel: Geniet van Antwerpen, coolste stad van de wereld!