Open monumentendag 2018

Open monumentendag 2018
5 minuten lezen

Op zondag 9 september wordt de dertigste editie van Open Monumentendag gevierd. In Antwerpen kunnen 40 erfgoedlocaties bezocht worden, waarvan maar liefst 24 voor de eerste keer. Bovendien wordt het oeuvre en de impact van modernistisch architect Léon Stynen in de kijker gezet, dertig jaar nadat zijn archief werd overgedragen. Gratis een bezoek reserveren of de brochure ontdekken kan vanaf vandaag.

De overdracht van het archief van Stynen lag mee aan de basis van de huidige rijke collectie van het Vlaams Architectuurinstituut. In het programma van de Open Monumentendag zijn niet enkel privéwoningen en publieke gebouwen van Stynen zelf opgenomen, maar ook tal van werken van zijn leermeesters, tijdgenoten en leerlingen.

Léon Stynen

Léon Stynen (1899-1990) is de architect van een aantal iconische Antwerpse gebouwen zoals deSingel, de BP-building en het Crowne Plaza. De Antwerpse modernist was meer dan vijftig jaar actief als architect, stedenbouwkundige, docent, schooldirecteur, onderwijshervormer en beleidsmedewerker. Het merendeel van zijn ontwerpen is nog steeds in Antwerpen te zien, van privéwoningen en appartementsgebouwen tot cinema’s, kantoorcomplexen, winkels en theaters.

Tijdens zijn lange carrière zag Stynen de stad fundamenteel veranderen. Van de eerste stadsuitbreidingen buiten de voormalige Brialmontomwalling tot de weinig planmatige suburbanisatie na de Tweede Wereldoorlog. In het programma van de Open Monumentendag zijn enkele van Stynens bekendste ontwerpen opgenomen, maar ook minder bekende privéwoningen. Zoals zijn eigen woning in de Tentoonstellingswijk, zijn modelwoningen voor een nieuw Linkeroever en appartementsgebouwen De Zonnewijzer, Résidence Britannia en Résidence Elsdonck. Ook realisaties van zijn leermeesters, tijdgenoten en leerlingen zetten de deuren open, zoals de Oudaan en appartementsgebouw De Vel van Braem, kantoorgebouw IMALSO van Cols & De Roeck en het tehuis voor Schipperskinderen De Spits van Jul De Roover. Daarnaast zijn er gebouwen die een grote uitstraling hadden in de tijd van Stynen, zoals de voormalige Koloniale Hogeschool aan het Nachtegalenpark, en plekken met een fantastisch uitzicht zoals het dakappartement van de Chicagobuilding in Linkeroever.

Volledig gratis programma

De sites van Open Monumentendag zijn zo geselecteerd dat er in de verschillende wijken (Wilrijk, Tentoonstellingswijk, binnen de Singel en Linkeroever) telkens een aantal dicht bij elkaar liggen. Alle locaties zijn gratis te bezoeken.

Er is in Antwerpen behalve het bezoek aan erfgoedsites nog heel wat extra te beleven tijdens Open Monumentendag, zoals onder andere:

·         Tal van activiteiten op de droogdokkensite op het Eilandje
·         Straffe gidsen in de Bourla
·         Achter de gevel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde
·         Achter de schermen van Cinema Cartoon’s 

Praktisch

·         Open Monumentendag in Antwerpen - zondag 9 september 2018.

·         Alle informatie over de deelnemende locaties, openingsuren en reservaties (gratis) is terug te vinden in de programmabrochure. Die kan gedownload worden via www.antwerpenmorgen.be/omd of opgehaald aan de balies van toerisme, in bibliotheken en de culturele centra.

·         Alle gebouwen zijn gratis te bezoeken, maar voor sommige moet vooraf worden gereserveerd (gratis). Het gaat vaak om privélocaties die te klein zijn om veel mensen te ontvangen. Reserveren kan vanaf 28 augustus 9 uur tot vrijdag 7 september 15 uur. Online via www.antwerpenmorgen.be/omd of telefonisch via het Stedelijk Contact Center 03 22 11 333, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Per locatie kunnen er maximaal twee plaatsen gereserveerd worden.

·         Alle deelnemende locaties hangen een vlag of affiche van Open Monumentendag uit. De meeste zetten hun deuren van 10 tot 18 uur open.

·         Op de dag zelf fungeert Infopunt het Steen op het Steenplein van 10 tot 18 uur als informatiepunt.

·         De locaties liggen verspreid over verschillende wijken. De beste vervoersmiddelen zijn de fiets of het openbaar vervoer. Een route plannen kan via www.slimnaarantwerpen.be

·         Tijdens en na Open Monumentendag kan het publiek Léon Stynen verder leren kennen, dankzij de nieuwe Architectuurroute Léon Stynen die in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut werd uitgewerkt. Een handige kaart leidt langs 28 locaties. Die kan afgehaald worden op Visit Antwerpen of gedownload op www.antwerpemorgen.be/omd. Wie dezelfde tour digitaal volgt via de Antwerp Museum App, krijgt meer archiefbeelden te zien bij de verschillende ontwerpen.

Al het erfgoed dat bezocht kan worden en alle activiteiten voor heel Vlaanderen staan op www.openmonumentendag.be.