Campussen Drie Eiken en Groenenborger zijn er slecht aan toe

  • Artikels
  • Cultuur
  • Campussen Drie Eiken en Groenenborger zijn er slecht aan toe
Campussen Drie Eiken en Groenenborger zijn er slecht aan toe
2 minuten lezen

De UA vraagt 20 miljoen euro om de verouderde campussen te isoleren. 
Momenteel moet men hier zo stoken om de studenten te verwarmen dat het weggesmeten geld is.
Geld dat beter naar onderzoeken zou gaan.

Alle universiteiten in Vlaanderen krijgen een gezamenlijk investeringsbudget, 31 miljoen euro per jaar. Maar de rectoren van de Vlaamse universiteiten laten verstaan dat er meer werkingsmiddelen nodig zijn voor de auditoria, labo’s, installaties en de gebouwen. In Antwerpen bijvoorbeeld staan op Campus Groenenborger en vooral Campus Drie Eiken gebouwen uit de jaren stillekes. 

Prioriteiten

Voor de Uantwerpen ligt de prioriteit bij gebouwen A, B, C en D in Campus Drie Eiken. Deze dateren uit de jaren 70 en kosten heel wat geld om warm te houden. Woordvoerder Peter De Meyer vertelt dat het gebouwen zijn zonder enige isolatie en overal enkel glas. “Zo moeten stoken om de gebouwen op te warmen, strookt niet met klimaatbewustzijn anno 2019.”

Universiteit blijft groeien

Dat de huidige fondsen niet volstaan is duidelijk. Ze hebben al eerder geïnvesteerd in nieuwe gebouwen met geld dat eigenlijk bestemd was voor onderzoek en onderwijs. Wat spijtig is, maar genoodzaakt aangezien de universiteit blijft groeien. Campus Drie Eiken ligt voor het grootste deel in Wilrijk en voor een stuk in Edegem, bij het Universitair Ziekenhuis. Hier zitten onder meer studenten Geneeskunde- en Gezondheidswetenschapen en Farmaceutische Wetenschappen. Campus Groenenborger ligt onder het Middelheimpark, waar de lessen van de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen en Wetenschappen doorgaan.