Zijn Antwerpenaren dikke nekken?

Zijn Antwerpenaren dikke nekken?
4 minuten lezen

Ja, Antwerpenaren worden over het hele land beschouwd als dikke nekken. Maar beseffen we dat zelf? Waar komt dat toch vandaan? Of is deze benaming helemaal van de pot gerukt? 

Volgens een enquête van bureau Compagnie is gebleken dat Antwerpenaren het arrogantste volkje zijn in België. 800 Vlamingen werd hun mening gevraagd omtrent dit onderwerp en Antwerpen kwam als grote overwinnaar uit de bus. Meer nog, Vlamingen vinden het Antwerps dialect het meest irritant.

Geschiedenis

Maar dat zal ons een worst wezen. Antwerpenaren weten zelf dat ze een hoge eigendunk hebben en zijn enorm trots op hun stad, de rest is dan ook parking.

Om de oorzaak te vinden van onze zogenaamde arrogantie, moeten we enkele eeuwen teruggaan. Antwerpen was in de 16e eeuw een culturele en economische grootmacht, terwijl andere grote steden in België achterbleven. Onze Koekenstad was toen superieur en die gedachtengang is bij de inwoners zeer diep ingeburgerd. “Vergelijk het met London en New York vandaag”, zegt socioloog Walter Weyns (Universiteit Antwerpen).”Daar kunnen inwoners nog altijd het gevoel hebben dat de rest van de wereld staat te trappelen om met hen in contact te komen.”

Onbewust krijgen we van familie of vrienden impulsen en gedachtes mee over de superioriteit van Antwerpen. We worden niet direct gedwongen om puzzels met Antwerpse achtergrond te maken of om met lego de kathedraal na te bouwen, maar toch krijgen we stilletjes ingefluisterd dat Antwerpen een wereldstad is. Dat is een constante die generaties lang meegaat, ook al zijn we niet meer zo groot en machtig als vroeger. Dit gaat natuurlijk hand in hand met het zogezegde neerkijken op andere provincies. We voelen ons niet meteen beter dan anderen, maar niet-Antwerpenaren krijgen wel dat gevoel door het zelfvertrouwen en de grote mond van “de sinjoren”.

Antwerpen is bedolven met culturele schatten, musea, een prachtige geschiedenis en wordt beschouwd als het muziekmekka van Vlaanderen. Dit versterkt natuurlijk het zelfbeeld van onze stad, en terecht! De overheid is zelfs zo trots op onze identiteit dat haar slogan chauvinisme spreekt: Zot van A!

Gezegdes en Antwerpse humor

Er zijn veel Antwerpse mythes, uitspraken en gezegdes die deze stelling versterken, zoals:

  • Want een Antwerpenaar zal arrogant zijn of hij zal niet zijn.
  • De allereerste taal ontstond in onze havenstad.
  • Antwerpen is’t stad, de rest is parking.
  • Arrogantwerpen.

Het zelfvertrouwen wordt dus mee door onze taal en geschiedenis in de schoot geworpen, maar vooral onze humor spant de kroon bij de rest van de inwoners uit België. We zijn recht voor de raap en vinden onszelf het grappigst wanneer we iemand een “diske” kunnen geven. Gooi er nog een nodige portie zelfspot bij en we hebben een kamer vol Antwerpenaren die plat liggen van het lachen. Dit soort humor wordt vaak door anderen niet gepruimd en zij schrijven Antwerpenaren vervolgens af als arrogant.

Arrogantie of gewoon onuitputtelijke liefde voor de stad?

Laat de parking maar beslissen. ;)