De meest fietsvriendelijke stad ter wereld is…

De meest fietsvriendelijke stad ter wereld is…
3 minuten lezen

Kopenhagen. In 2017 werd de hoofdstad van Denemarken opnieuw verkozen tot meest fietsvriendelijke stad ter wereld door de Copenhagenize Index, dé maatstaf wat betreft het meten van de fietsvriendelijkheid overal ter wereld. Ook benieuwd naar welke plaats Antwerpen kreeg?

De top drie

De top drie qua fietsvriendelijkheid wordt aangevuld door Utrecht (2de plaats) dat dit jaar haasje over doet met grote broer Amsterdam (3de plaats). Kopenhagen en Utrecht leiden de top omdat ze sterk investeren in stallingen en fietsbruggen, maar vooral omdat in Kopenhagen de verkeerslichten in de stad zijn aangepast aan een fietssnelheid 20 km/h. In Utrecht wordt de fietser via digitale borden geïnformeerd of die moet versnellen of vertragen om het groen te halen. Door beide initiatieven staan fietsers er zo goed als nooit voor het rode licht. Amsterdam blijft een sterke speler, maar ziet zich voorbijgestoken omdat innovatieve investeringen ontbreken.

Antwerpen

Sinds de index in 2013 het leven zag, is Antwerpen in de top 10 al een paar keer gestegen en gedaald. Bij de laatste index mochten we van de 9de plaats naar de 7de plaats. Antwerpen blijft de beste grote stad in België om in te fietsen, zo de index, maar om nóg hoger de lijst in te klimmen, is er een nog een duidelijkere politieke visie nodig.

 Dit zijn de bulletpoints die de Antwerpen twee plaatsen deed stijgen:

  • Vélo, het Antwerpse fietsdeelsysteem wordt opnieuw uitgebreid, tot buiten de ring, wat ook de mensen in de meer residentiële buitenwijken zal motiveren om te fietsen.
  • De stad investeert in moderne vaste fietsstallingen en voorziet tijdelijke stallingen bij evenementen. De stallingen onder Centraal Station blijven indrukwekkend, zo de index, en in de  nasleep daarvan worden nu ook andere stallingen verbeterd.
  • Er is sprake van nieuwe infrastructuur in de vorm van brede veilige fietspaden langs de haven, maar ook drie nieuwe fiets- en wandelbruggen.
  • Het plan om de ring te overkappen en zo nieuwe fiets- en recreatiemogelijkheden te creëren, kan binnen de index op heel veel bijval rekenen.

Meer informatie over de manier van meten, de top 10 van de index én de fietsinitiatieven overal ter wereld op http://copenhagenizeindex.eu/

En jij? In welke stad heb jij al leuk rondgefietst? En wat vind je van de Antwerpse fietspaden? Reageer hiernaast!