Doel en zijn laatste bewoners

Doel en zijn laatste bewoners
4 minuten lezen

Deens regisseurs Frederik Sølberg (38) heeft een documentaire gemaakt over Doel, het dorp dat moet verdwijnen voor de exploitatie van onze Antwerpse haven. De film gaat in première op het filmfestival in Kopenhagen. “Ik was al vaker op verlaten plaatsen, maar nooit eerder zag ik zoiets. Doel is een plek waar leven en dood elkaar vinden.”

Hoe krijgt een Deen inspiratie om een documentaire te maken over Doel? Wel, Frederik Solberg bezocht Doel in 2012 voor de eerste keer, nadat zijn ex en een vriend hem over dit verlaten dorp vertelden. 

“Mijn eerste impressie was heel moeilijk om onder woorden te brengen. Ik zag Doel voor het eerst in januari, in de winter. Het dorp gaf een behoorlijk deprimerende indruk. Maar kom je hier op een zonnige zondag in augustus, dan lijkt Doel wel een gratis pretpark. Een merkwaardig contrast. Intrigerend ook dat er in dit doodse dorp nog altijd mensen wonen die de plek niet willen verlaten.”

Zijn documentaire zal dan ook over die laatste bewoners gaan, bewoners die weigerden hun thuis te verlaten. “Ik heb ongelooflijk veel tijd met hen gespendeerd en ben hen de afgelopen vijf jaar geregeld gaan opzoeken. Het was erg belangrijk dat ze me vertrouwden. Daar is veel tijd over gegaan. Die mensen hadden al talloze interviews gegeven en hadden al diverse mensen in hun leven gelaten, maar dat heeft hen geen stap vooruit geholpen. Omdat ik bleef komen terwijl ik eigenlijk geen geld had, wisten ze dat ik oprecht geïnteresseerd was.”

Fly on the wall

Solberg koos voor een fly-on-the-wall-aanpak bij zijn documenataire. Hij observeert en aanschouwt de inwoners in hun natuurlijke habitat. Hij kon enkel zijn beoogde doel bereiken door op deze manier te filmen. De inwoners acteren niet, maar reageerden zoals in het echt.

“Ik heb proberen aan te tonen waarom het voor mensen zo belangrijk is om van een plaats je thuis te maken. Waarom houden sommigen zo hard vast aan die ene plek, die ze levend willen houden terwijl die eigenlijk al dood is? Het opzet van de film is niet politiek. Het is niet aan mij om te zeggen wat iemand moet denken over de uitbreiding van de haven.”

De documentalist wou een beeld geven aan de buitenwereld hoe het dagelijkse leven met indringers, vandalen entoeristen verloopt. Hij vond het onwaarschijnlijk dat in hun buurt straatraces worden gehouden en stenen door hun ruiten worden gegooid zonder dat er iets aan gebeurt. De meesten zouden de strijd opgeven. De bewoners van Doel doen dat niet, terwijl ze toch permanent het risico lopen om uit hun dorp te worden gezet. Dat is bijzonder.”

De documentaire gaat in Kopenhangen in première op 16 maart op het internationale filmfestival  CPH:DOX

Doel:

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het dorpje verwierf voor het eerst bekendheid nadat er plannen vrijkwamen om Doel op te doeken en plaats te laten maken voor een nieuw dok voor de Haven Van Antwerpen. Ondertussen is er al een jarenlange strijd aan de gang tussen de inwoners die weigeren te vertrekken en de initiatiefnemers. Het dorpje is niet te vergissen met de kerncentrales van Doel die de afgelopen jaren al heel wat incidenten te weeg bracht. Naast Pokémons vangen zijn er dus nog veel andere dingen aan de gang. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Ga de uitdaging aan en bezoek het legendarisch dorpje Doel.