Eline De Munck

11 minuten lezen

Beste Eline, wat maakt jou gelukkig en wanneer was de laatste keer dat je nog eens door het dolle heen bent geweest?

Wat me gelukkig maakt zijn ofwel heel kleine dingen ofwel heel grote dingen. Als er iets op het werk goed lukt is natuurlijk fantastisch, maar ook bijvoorbeeld wanneer ik thuis kom en de lift staat al klaar beneden in mijn appartementsgebouw. Iedere keer denk ik dan, het zit mee! Dat maakt me gelukkig. De laatste keer dat ik echt door het dolle heen ben geweest, was wanneer we in één klap 36 winkels hebben kunnen openen in Nederland met Odette Lunettes. De deadlines waren toen zo strak, maar we hebben toen alle puzzelstukjes in elkaar weten te steken en daar kan ik echt loco van gaan.

Is het sinds april 2018 geleden dat je nog eens tegenstoten moest ontvangen? Ik refereer naar de boxing stars, de wedstrijd tegen Hilde.

Ja dat was best pittig. Ik heb toen op twee maanden moeten leren boksen en dat is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zeer heftig. Je hebt totaal geen ervaring en je moet opeens echt in een boksring stappen voor een echte boksmatch. Je bent dan echt helemaal opgefokt, want het is echt wel een echte boksmatch met cameraploeg en al. Je komt dan bij de scheidsrechter en die zegt dan: ‘Ga allebei maar in je eigen hoek staan en start!’ Op dat moment moet je ineens op elkaar beginnen slaan, wat niet echt mijn modus operandus is. Dat was dan ook de laatste keer dat ik zoiets gedaan heb, maar tegenstoten ontvang je iedere dag, zeker als je ondernemer bent, moet je bestand zijn tegen zaken die je niet echt verwacht. Soms gaan de dingen veel beter dan je verwacht, maar soms ook veel slechter, helaas. Je kan dat niet op voorhand inschatten, want het gaat nooit zoals je denkt. Dat maakt het natuurlijk spannend, maar het is ook wel zeer vermoeiend. Het kost veel energie, maar je krijgt ook veel energie. Het zorgt ervoor dat er veel beweging is in je lijf en in je geest.

Je hebt een omslag gemaakt in je carrière. Hoe verschillend zijn deze twee werelden en hoe ga je daarmee om?

De werelden zijn totaal verschillend, met die gelijkenis dat het allebei zeer harde werelden zijn. Het grootste verschil nu, is dat ik vroeger voor televisie een dienst leverde waarin ik maar een klein schakeltje van het verhaal was. Nu ben ik bedrijfsleider en ben ik verantwoordelijk voor heel het verhaal. Het leveren van een dienst en het leveren van een product is daarbovenop echt een groot verschil.

Al is het succes van Odette Lunettes niet te ontkennen, je heb zelfs premier Michel weten te overtuigen ze te dragen. Is dit jouw go-to aanpak?

Oh ja, ik ben echt een goalgetter. I don’t take no for an answer (lacht). Ik geloof ook echt in Odette Lunettes. Je moet gepassioneerd zijn als ondernemer, anders overleef je niet. Het vraagt zoveel tijd en energie dat je echt gebeten moet zijn in wat je doet. Ik had naar de woordvoerder van Michel al een paar mailtjes gestuurd met de vraag om tenminste een Belgisch product te dragen. Dat hoefde niet persé een bril van ons te zijn, de boodschap was duidelijk (knipoog), maar een Belgisch product was toch een belangrijke must! Op die mails was nog geen gehoor gegeven, maar dan moest ik opeens op de nieuwjaarsreceptie van VOKA spreken en alle ministers waren daar aanwezig. Jan Leyers was de moderator en die vroeg me wat de doelstelling was voor het komende jaar, waarop ik antwoordde dat premier Michel een bril van ons moest dragen. Premier Michel had daarna het woord en moest antwoorden op een moeilijke vraag die hij probeerde te ontwijken, dus zei hij maar: ‘Ik ga dit jaar beginnen met een betere visie door een bril te dragen van deze meisje.’ Dat heb ik dan meteen verzilverd. Uiteraard meteen een foto van genomen en de dag daarna stond dat in alle kranten en op de radio.

Het is als ondernemer altijd belangrijk om te denken dat alles mogelijk is. Gewoon vragen en doen. Blijven pushen op een leuke manier!

Na premier Michel is Beyoncé de volgende op mijn lijstje (lacht).

Na Odette Lunettes ben je ook begonnen met de kledinglijn DEUX. Waar haal je de tijd om dit nog te doen?

Wel, Odette Lunettes is in feite een fashion brand. Het is een juweel dat je draagt op je gezicht. Ik richt me de laatste jaren enorm op de fashion en kledij is een logische volgende stap. Voor mij is DEUX een heel belangrijke omdat ik via ZEB veel kan leren van de bedrijfsstructuur. Bij hen is die zeer groot en bij ons zeer klein. Dus hoe zij hun logistiek, marketing, budgetten, stock en dergelijke beheren, dat is zeer leerrijk. Daarbovenop is het leuk om een lijn uit te brengen van degelijke business wear. Ik wilde echt hippe, zakelijke kledij maken waardoor vrouwen zich empowered voelen.

Geboren aan de andere kant van het waren, hoe keek je in je jeugd naar Antwerpen en hoe is dit veranderd?

Goh, ik keek in mijn jeugd vooral in een perimeter van 50 meter. Ik was niet echt bezig met plaatsen, maar toen ik 20 was, heb ik de opportuniteit gekregen om voor televisie te werken. Toen heb ik het idee gekregen om echt in Antwerpen te moeten zijn. Dat was toen wel beangstigend, want ik kende niemand. Ik zat dus in het begin nogal eenzaam op mijn appartementje. Antwerpen, of een stad in het algemeen, is echter wel de ideale plek om er dan eens op uit te trekken en mensen te leren kennen. Er gebeurt gewoon veel. Veel nationaliteiten, veel culturen en veel activiteiten. Veel opties om een netwerk te creëren.

Waar kom je het liefst in onze Koekenstad? Wat zijn je favoriete adresjes, winkels, locaties?

Ik ben een grote fan van Essentiel. Ik vind dat ze zeer kleurrijke kledij maken, waar ik zelf ook fan van ben. Ook hun winkelbeleving vind ik zeer interessant. Ze doen wat met geuren. Ze denken echt goed na over de uitstraling die ze aan hun bezoekers willen brengen.

De Camino is één van mijn favoriete restaurantjes. Super lekker Vietnamees eten.

Mission Massala vind ik ook supertof.

Ah de Euterpia is echt schitterend. Als je nog eens een date night hebt, kan ik dat aanraden.

Escobar is echt leuk. Ook lekker eten.

De Bijou, een heerlijke cocktailbar.

Als je jezelf met een Antwerps gebouw moet vergelijken. Welke zou dat dan zijn?

Het Osterrieth-huis! We hebben daar al een paar keer een pop-up gedaan. Het is een prachtig gebouw waar ik zeer graag kom. Zeer veel licht, wat interessant is als je brillen verkoopt. Ik zou daar ook wel wat langer willen vertoeven.

Vind je nog tijd om van Antwerpen te genieten?

Awel, ik doe bijna alles te voet en dan zie je nog wel eens iets. Ik vind ook de Velo’kes supertof. Je hebt dan echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een community. Ik ga ook heel graag naar musea. Ik snap er vaak niks van, maar ik ben er altijd wel graag.

Doe je nog aan sport en wat is je favoriete workout?

Ja, ik doe heel veel aan sport. Ik loop bijna iedere dag 10km. Het is op het randje af obsessief, maar ik heb het in de hand hoor.

Wat is je ideale me-time momentje?

Ja, gewoon een avondje chillen. Lekker in de zetel gaan hangen met goed wat chips en koeken en dan gewoon een filmke zien. Echt zalig!

Kan je nog genieten van de stad of houden ze je om de vijf meter tegen voor een selfie?

Nee absoluut niet. Ik ben niet echt een BV meer he. Natuurlijk herkennen de mensen mij nog wel, maar ik heb niet meer die maatschappelijke rol om te moeten voldoen aan het beeld dat de mensen van me hebben. Ik voel me ook veel gelukkiger in hetgeen ik nu doe. Ik heb ook het gevoel dat de perceptie over mij veranderd is. Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb en ik ben blij met wat ik doe.

Als je de kans zou krijgen om met een Antwerpenaar op stap te gaan, met wie zou dat dan zijn?

Ik zou absoluut eens met Luc Tuymans op stap willen gaan. Ik heb eens een expo gezien van hem in het MAS over brillen. “Glasses are art” heette die tentoonstelling. Het lijkt me zeer interessant figuur.

Heb je een favoriete Antwerpse artiest?

Ik vind Pieter Embrechts echt heel goed. Die doet ook heel veel rond Borgerhout, waar ik woon. Is ook gewoon een supertoffe gast. Is ook altijd bezig met wat er leeft. Ja Pieter Embrechts vind ik echt een superartiest.

Zijn er nog tips of levenswijsheden die je de Antwerpenaren graag zou willen meegeven?

Gene stress ’t is weekend!

Mijn werkleven is zo strak getimed. Zoveel deadlines, zoveel to do’s, dat ik heb geleerd dat ik me niet meer inlaat met mensen die me stress bezorgen in mijn privéleven. Als mensen je stress bezorgen, dan zijn dat niet de mensen met wie je moet omgaan.

Daarbovenop: Go for it! Geloof erin dat je wel het verschil kunt maken.