Record Store Day @Wally's Groove World

Record Store Day @Wally's Groove World
5 minuten lezen

Koen Van Immerseel, DJ en uitbater van muziekwinkel Wally’s Groove World geeft een inkijk in de wondere wereld van de platen. Hij voorziet de Antwerpenaar van de nieuwste releases en is ondertussen een vaste waarde geworden bij de liefhebbers van de betere muziek. Vinyl, second hand vinyl, casette en CD. Ook jong talent geeft hij een platform om op te groeien. Check it out!

 Eind jaren 80 werkte Koen als dj en medewerker in USA Import. Ze importeerden als eersten de house platen van oa. Trax, Transmat en dj International vanuit de Verenigde Staten. Samen met de vernieuwende elektronische muziek kwam er een nooit gezien fenomeen overgewaaid the rave. Grote bijeenkomsten van jongeren die tot in de vroege uurtjes  dansten op de snelle beats in afgelegen verlaten panden en kantoorgebouwen. Eerst in Engeland en snel daarna bracht het een culturele explosie in Europa met zich mee. Overal begon men te experimenteren met de beats. Koen vertelt met fonkelende oogjes hoe zijn verhaal begon. “Samen met Sven van Hees, Sebastien Kalonji, Kelvin Smith, Steve Cop zijn ook wij begonnen deze nieuwe muziekstijl te mixen met obscure wave en de b-kanten van popsongs. Toen ik de kans kreeg om in de kelder van USA Import zelf te starten is daarmee het verhaal van Wally’s Groove World begonnen.” De naam komt van de film National Lampoon’s Vacation uit 1983. Hierin beleeft Chevy Chase samen met zijn familie allerlei doldwaze avonturen terwijl ze op weg zijn naar een themapark genaamd Walley World. “We wilden een nieuw geluid in de danswereld zijn en ons concept sloeg aan in België en daarna wereldwijd. Sommige top-deejays zijn vrienden aan huis geworden.”

Groot aanbod en meesterlijke service

Na even rond te kijken valt het ons op dat er voornamelijk elektronische muziek verkocht lijkt te worden. Maar vergis je niet, wat je in de winkel ziet is minder dan de helft van de catalogus. “We beschikken over een magazijn beneden, dat een ware schatkamer is van house, disco, hip hop, pop rock, wave en techno.

Je kan een uitgekozen plaat meteen op de draaitafel leggen en beluisteren. Maakt dat Wally’s Groove World uniek in het Antwerpse? Nee, er zijn meerdere winkels die platen laten beluisteren. Wat Wally’s Groove World wel aantrekkelijk maakt is de specialisatie in de kennis van dansmuziek en elektronische muziek die ze maar al te graag met jonge talenten bespreken en delen. Een persoonlijke en klantgerichte service. Als independent kent hij zijn stiel!

Record Store Day

Waarom meedoen aan de internationaal bekende Record Store Day? Omdat de industrie op die manier in de belangstelling gezet wordt?  “Dat sowieso, daarbovenop geven we zo een kans aan jong aanstormend talent. Wij kiezen onze eigen selectie uit het aanbod en vullen dit aan met onze muzieksmaak, kom eens kijken tijdens het evenement zaterdag de 13e april. Het concept werkt op zich heel goed maar de laatste jaren merk ik toch dat grotere spelers een stapje voor krijgen zeker wat betreft het promoten van hun releases.” Zo lijkt het toch een zorg te zijn dat de grote spelers, de majors, het concept lijken over te nemen. Wat nooit de bedoeling is geweest. De opzet was om de kleine spelers, de independents een dag in de belangstelling te brengen. Momenteel zijn de majors hun releases zo duur aan het maken dat Koen vreest voor het voortbestaan van het evenement.

 Om met een positieve noot af te sluiten: Zijn er nog zaken waar we naar uit kunnen kijken?

  • Labeltje JJ Funhouse, The Hill Men, Mills Boogie & Dj Wimbo zullen aanwezig zijn zaterdag. Talenten die enorm hun best doen om Antwerpen op de kaart te zetten. En allemaal maken ze geweldige muziek!
  • We hebben onze eigen groep Mayaku waarin ik mijn ding kan doen.

Zaterdag is het trouwens ook Koen zijn verjaardag, twee vliegen in één klap. Geniet er van.
Als Antwerpenaar komen we graag naar ons lokaal talent luisteren. Tot dan!

Meer informatie over het evenement kan je hier vinden: https://www.facebook.com/events/165871714343302/

De wondere platenwereld ontdekken? https://www.wallysgrooveworld.com/